Basın Odası

ALİ ŞAHİN/BURSA
2 yıl önce yerli otomobil projesindeki mühendislere proses simülasyon eğitimi vererek faaliyetlerine başlayan Set Robotik Bugün dünyanın önemli ana üreticilerine proses tasarım, simülasyon, eğitim ve analiz hizmetleri ile mühendislik ihracatı yapıyor. Otomotiv sektörü ağırlıklı olmak üzere bir mühendislik şirketi olarak Bursa’da faaliyet gösterdiklerini belirten Set Robotik Proje Müdürü Sezer Akçakaya, “Montaj ve kaporta hatlarının yerleşimi, proses fizibilite çalışmaları, robot offline programlama, çeşitli kaynak ve birleştirme fikstürleri, robot elleri, döner tablalar, kenar kıvırma kalıpları, konveyör konseptleri, montaj aparatları, parça manipülatörleri ve kontrol fikstürleri bulunurken, müşteri girdilerini aldıktan sonra bu çalışmalarını otonom bir biçimde fabrika çalışma koşulları, kapasite, lojistik akışı, bakım yapılabilirlik, ergonomi, işçi sağlığı ve güvenliği gibi pek çok kıstasa uygun bir biçimde müşterilerimize hizmet veriyoruz. 2023 yıl sonu itibariyle ihracat oranımız %97 olarak gerçekleşti. Amerika, Almanya, Fransa ve Romanya ile yoğun olarak çalışırken Almanya ve Amerika pazarlarında daha fazla faaliyet göstermek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“Mevcut hatları modernize edebiliyoruz”

Faaliyet gösterdikleri 2 yılda 20’ye yakın projeyi hayata geçirdiklerini belirten Akçakaya, “ 2022 yılında çalışmalarına başlayıp, 2023 yılında tamamladığımız 2 önemli yurtdışı projemiz Almanya ve Romanya’da bulunan dev otomotiv firmaları için gerçekleştirildi. 2022 yılını, yeni kurulduğumuz ve yurtiçi-yurtdışı pazarlarında yer bulmaya çalıştığımız bir yıl olarak değerlendirebiliriz. 2022 yılında ağırlıklı olarak yerli pazarında faaliyet gösterirken, 2023 yılını ise tam tersi yurtdışı pazarında ihracat oranımızı ve toplam faaliyetlerimizi arttırdığımız bir yıl olarak gerçekleşti. Montaj ve kaporta hatlarında bulunan spot kaynak ve birleştirme fikstürleri, kontrol fikstürleri, robot elleri, robotlu hatların tasarım ve simülasyonunu konusunda önemli bir uzmanlığımız var ve bu alandaki çalışmalarımızla ön plana çıkıyoruz. Sıfırdan projeyi yürütmenin yanı sıra mevcut hatların modernizasyonu konusunda da faaliyet gösteriyoruz.” diye konuştu.

“Sektör trendlerini takip ediyoruz”

Mühendislik hizmetleri konusunda yurtiçi pazardaki ağırlıklarını artırmak istediklerini belirten Akçakaya, “2023 yılı hedef ve beklentilerimiz açısından, henüz 2 yıldır faaliyetlerini sürdüren yeni bir firma olarak değerlendirdiğimizde başarılı buluyoruz. 2024 yılında yurtdışı faaliyetlerimizde devam etmekle beraber iç pazarda da daha fazla yer alıp adımızı daha çok duyurmak istiyoruz. Biz bildiğimiz işi yani özellikle otomotiv pazarında proses ekipmanları tasarımı ve simülasyonu konusunda faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz. Bu kapsamda ilerleyen yıllarda kapasitemizi arttırıp Türkiye’nin bu alanda hizmet veren en büyük mühendislik firması olmayı amaçlıyoruz. Son dönemde artan otomobil markası sayısının bizim yer aldığımız sektöre olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Ayrıca gelişen trendleri de yakından takip ederek yeni montaj teknolojileri üzerinde çalışıyoruz. Örneğin alüminyum enjeksiyon sistemleri konusundaki çalışmaları yakından takip ediyor ve projelerimizde kullanıyoruz” dedi.

 

https://www.ekonomim.com/sirketler/set-robotik-ihracattaki-gucunu-ic-piyasaya-da-tasimak-istiyor-haberi-723258 

SET ROBOTİK, GLOBAL PAZARDA ÖNE ÇIKIYOR

Set Robotik, otomotiv sektörü ağırlıklı olmak üzere üretim araçları ve üretim hatları konusunda tasarım, robotik simülasyon, eğitim ve imalat hizmetleri veren bir mühendislik şirketi olarak Bursa’da faaliyet gösterirken global pazarda da tasarımlarıyla öne çıkıyor.

Ticari hayatının ikinci yılında olan Set Robotik şirketinin kadrosu, yıllarını ana üreticilerde geçirmiş tecrübeli mühendislerden oluşuyor. Ticari hayatına, Türkiye’nin önde gelen otomotiv fabrikasındaki mühendisler için proses simülasyon eğitimi vererek başlayan mühendislik şirketi; faaliyetlerine yerli ve global pazarda, otomotiv entegratörleri için mühendislik tasarımları yaparak devam ediyor. 

Üretim hattı ekipman yerleşimi, proses fizibilite çalışmaları, robot offline programlama, çeşitli kaynak ve birleştirme fikstürleri, robot elleri, döner tablalar, kenar kıvırma kalıpları, konveyör konseptleri, montaj aparatları, parça manipülatörleri ve kontrol fikstürleri yapan şirket; müşteri girdilerini aldıktan sonra bu çalışmalarını- otonom bir biçimde- fabrika çalışma koşulları, kapasite, lojistik akışı, bakım yapılabilirlik, ergonomi, işçi sağlığı ve güvenliği gibi pek çok kıstasa uygun bir biçimde tasarlayarak müşterisine sunuyor. Müşteri isteğine göre özel tasarım ekipmanlarının imalatını da üstlenebiliyor. 

FİYAT AVANTAJI SAĞLIYOR

Bursa’da büyük bir otomotiv fabrikasının mühendislik birimlerinde çalışan iki başarılı mühendis tarafından 2022 yılında yeni bir girişim olarak hayata geçirilen Set Robotik; makine sektöründeki benzerlerinin aksine imalat yerine, yerli pazarda çok üzerine gidilemeyen etüt, tasarım ve proses simülasyonu faaliyetlerini kendine ana faaliyet olarak benimsemektedir.
Set Robotik, bu konuda ün yapmış olan Doğu Avrupalı ve Hintli pek çok rakibine göre hem tecrübesi hem de fiyat avantajını masaya koyarak sektörde gücünü gösteriyor. Yerli makine sektörünün yanında global gövde imalatı mühendislik ihalelerinde teklifler veren firma, 2022’de art arda ihalesini kazandığı 2 önemli projeye imza attı. Bu projelerden biri Fransız dev otomotiv markası için Romanya’daki simülasyon projesi, diğeri ise Alman devi otomotiv markası için Motor kaputu mekanik tasarım projesi.

ROMANYA’DAKİ PROJESİYLE BAŞARI SAĞLADI

Romanya 35 robotlu framing, respot, tavan hazırlama, tavan montaj hatlarında Set Robotik; genel yerleşim, proses fizibilitesi, çevrim zamanı, tabanca/torç ve rodöz seçimi, eskiz mekanik tasarımlar, punta dağılımı ve robot simülasyonu gibi konular üzerinde çalıştı. Müşterilerine zamanında, pratik ve uygulanabilir çözümler sunan firma, sunduğu kaliteli hizmetle Romanya’da da kısa sürede duyulmaya ve aranmaya başlandı.

DÜNYA DEVİ ALMAN ARABA ÜRETİCİSİ İÇİN PROJE HAZIRLADI

Firmanın ihalesini kazandığı bir diğer önemli proje ise Alman dev otomotiv markası için motor kaputu mekanik etütleri oldu. 11 adet fikstür, 8 adet robot eli ve 2 adet sac kıvırma olmak üzere toplam 21 adet ekipmandan oluşan robotik kaput birleştirme tesisinin tüm mekanik tasarımları ve imalat hazırlık dokümanları Set Robotik tarafından hazırlandı. Set Robotik; yüksek otomasyonlu, kompleks robotik veya manuel üretim tesisleri için tasarım hizmeti veren ve yeni bir oluşum olmasına karşın hızlı, detaylı ve ihtiyaca en uygun düşük maliyetli çözümlerle projelerini müşterilerine sunmasıyla beğeni kazanarak hızlı bir biçimde büyümeye devam ediyor.

ST-Endüstri